Telítőberendezések

Fa faanyagvédelmi védőkezelésére szolgáló berendezések

A Fadoktor Mérnöki Iroda Kft. a szerkezeti faanyagok faanyagvédelmi védőkezelésére alkalmas berendezések forgalmazását végzi Magyarországon. Az alábbi gépi berendezések a nagy nyomásos sóoldatos telítés és a nem nyomásos áztatásos védőkezelés kivitelezésére alkalmasak.

Vákuum – nyomásos impregnáló berendezések

 

Felhasználás

A fa impregnálására vákuum-impregnáló berendezéseket (VPIE) javasolunk bór és réz alapú favédőszerek vízoldatba történő felhasználásához.

A nyomásos impregnáláshoz különböző átmérőjű és hosszúságú telítő hengereket ajánlunk, a vevő igényeinek megfelelően. A hengereket fém szerkezeteinek gyártásához az üzemi nyomástól függő anyagokat használunk.

Az autokláv zárszerkezete

A zárófedél része az egyik legfontosabb összetevője az autoklávnak. Az üzemi térben kialakuló nyomás miatt fontos a biztonságos zárása. A zárófedél gyűrűkkel és hidraulikus rendszerrel rendelkezik, melyet különböző keresztmetszetű gumi tömítésekkel egészítenek ki.

Sínek és kocsik

Az autoklávok a védőkezelendő faanyagok mozgatásához belső sínekkel felszereltek, ezen mozgatják a sín kocsikat.  A telítőhengert impregnáló oldattal töltik meg. Egy speciális kialakítás megakadályozza a kocsik használat közbeni felúszását.  A kocsik merevségét, szilárdságát és profilacélból készült szerkezet biztosítja. A kocsikerekek golyóscsapággyal ellátottak. Igényeknek megfelelően a hengerhez kapcsolódó külső sínek is rendelhetők. Ezek lehetnek egyszerű kézivezérlésűek, vagy meghajtottak.

Gyűjtőtartályok

Az impregnáló oldat tárolására használják a téglalap alakú acéltartályokat. A térfogata általában 30%-al nagyobb, mint egy üres autoklávé.

Ez lehetővé teszi, hogy a telítőhengerek kis faanyag-tartalommal is működjenek, ennek megfelelően nem szükséges gyakran után tölteni az oldatot.

A tárolótartályokat leggyakrabban az autokláv alatt helyezik el. Ennek az az előnye, hogy az autokláv leeresztését gravitációval érjük el. A kialakítás csökkenti a szelepek mennyiségét és az autokláv működéséhez szükséges csővezetékek számát. Hátránya, hogy a szerkezetet beton alapra kell állítani. A második változatban a tartályokat közvetlenül a betonra helyezzük, melyek a telítőhenger mellett, vagy mögött állhatnak. Ebben az esetben az autokláv kiürítéséhez transzporter szivattyúkat és további szelepeket kell használni.

Funkcionális leírás

Megfigyelés

Az impregnálási folyamat felügyeléséhez az autokláv ellenőrző eszközökkel felszerelt:

  • vizuális, digitális nyomásmérő;
  • elektromágneses áramlásmérő.

Szivattyú:

Az autokláv belsejében lévő nyomás előállítására szolgál, melyhez a centrifugális szivattyúkat 16 bar-ig alkalmazzák.

Biztonsági szelep:

Biztonsági okokból minden autokláv egy rugóterhelésű biztonsági szeleppel ellátott.

 

Vákuumszivattyú:

A vákuum (-0,85 bar) létrehozásához az autokláv belsejében különböző teljesítményű vízgyűrűs szivattyúkat használnak, a tartály kapacitásától függően.

Szelepek és csővezetékek:

Biztonságos működésük érdekében az autoklávokhoz csak a legjobb minőségű szelepeket és csöveket szabad használni. A szelepeket elektromosan vagy pneumatikusan vezérlik.

Úszó kapcsoló:

Arra szolgál, hogy leállítsa a vákuumszivattyút, amikor az autoklávot az impregnáló oldattal töltjük meg.

Vezérlőrendszer:

Az autoklávok manuális vagy automata vezérléssel kaphatók. A berendezés nagy része teljesen automatizált PLC vezérlésű rendszerrel ellátott. Az érintőképernyőnek köszönhetően lehetséges az impregnálási paraméterek beállítása. A rendszer lehetővé teszi az adatok (pl. nyomás és áramlási érték) rögzítését az impregnálás során, amelyet később egy naplóban (Excelben) vagy nyomtatásban lehet megjeleníteni. Mindegyik felsorolt berendezés az elektromos szekrényben található, más szükséges elemekkel (relék, kapcsolók stb.) együtt.

Gumi vulkanizálására használt autokláv Oroszországban.

Az autoklávon belül elektromos fűtőelemek és belső sínek is vannak.

Paraméterek:

1,8 x 8 m

Üzemi hőmérséklet: 180 ° C

Üzemi nyomás: 8 bar

Gőzölésre szolgáló autokláv Szlovákiában. Az autokláv alsó részének és zárószerkezetének mechanizmusa rozsdamentes acélból készül.

Paraméterek:

2,3 x 15 m

Üzemi hőmérséklet: 130 ° C

Üzemi nyomás: 6 bar 

RÓLUNK

A Fadoktor Mérnöki Iroda Kft. és elődje 2000. óta faanyagvédelemmel, fűrészipari és tovább feldolgozó faipari termékek gyártásával, forgalmazásával és kiemelten játszóterek tervezésével, építésével foglalkozó családi vállalkozás.

KAPCSOLAT

9400 Sopron, Új inkubátorház

M85 gyorsforgalmi út Sopron-Kelet csomópontja mellett. Az útvonatervezéshez kattintson ide!

H-P: 09:00-17:00

Dr. Németh László, ügyvezető

Katona Bence György, főmérnök

Major Dávid, Tervezésvezető

Szemenyeiné Bőr Orsolya, asszisztens

E-mail: fadoktor@fadoktor-mi.hu
Tel.: +3699/386-838

Márton Dániel, faipari mérnök, gyakornok

E-mail: daniel.marton@fadoktor-mi.hu
Tel.: +3699/386-838

AMIT KÍNÁLUNK

Játszóterek

Faanyagvédelem

Parkberendezések

Áztatóberendezések

Telítőberendezések

Skate pályák

© FADOKTOR MÉRNÖKI IRODA KFT.  2018 | Impresszum | Adatkezelési-tájékoztatóWeboldalt készítette: Webpole