FAANYAGVÉDELMI
KIVITELEZÉS

A Fadoktor Mérnöki Iroda Kft. faanyagvédelemmel kapcsolatos tevékenységi köreinek fontos része az épületek faszerkezeteit, faburkolatait és bútorait károsító gombák, ezen belül kiemelten a Könnyező házigomba illetve az aktív fakárosító rovarok által okozott károsítások megszüntetése.
A tapasztalt kivitelezői csapat, az alkalmazott legkorszerűbb eszközök, módszerek és favédőszerek garantálják a hatékony gomba- és rovarmentesítést, mely a további károsításokkal szemben megelőző hatással is bír. A fakárosító gombák- és rovarok működésének megszüntetése speciális ismereteket igényel, melyhez másfél évtizedes tapasztalattal rendelkezünk.

Könnyező házigomba károsítás és megszüntetése

A Könnyező házigomba (Serpula lacrymans) az épületek faszerkezeteinek legveszélyesebb károsítója.

Könnyező házigomba termőtest

Termőteste az aljzaton elterülő, de lehet konzolos is. Kezdetben, mint hófehér vattacsomó jelenik meg, majd megsárgul és az intenzív növekedése közben a színe fokozatosan vöröses-barnára változik. A vastag, puhán húsos termőtest szegélye mindig fehér marad. Naponta jelentős mennyiségű, akár 1 millió darab spórát is kilövellhet magából a termőtest a levegőbe, melyek mikroszkóp alatt barna színűek és bab alakúak. A spórák 2-3 évig megtartják termőképességüket, ami miatt a gomba károsításának és elterjedésének veszélye nagy, ha megfelelő környezetbe kerül a csírázáshoz.

A termőtesteken kívül a faanyagon a gomba jellegzetes szürkésfehér, lemez- vagy zsinórszerű szövedékei találhatók meg a leggyakrabban a faanyagokon, környezetükben és a további elterjedési területen. Ezek segítésével a tégla-, kő-, sőt, a betonrepedéseken is könnyen áthatolnak, illetve továbbhaladnak. Egy adott megtelepedési gócpontból akár 20 m távolságra is elhatolhatnak újabb bontható faanyagot keresve.

A termőtest a gombafonalak által már átszőtt helyeken jelenik meg a megtelepedést követően kb. 2-3 évvel később, ezért a károsítás nem érzékelhető azonnal. Termőtest nem mindig jelzi a gombakárosítást, a gombafonalak viszont közben aktívak.

A gomba megtelepedéséhez kezdetben magas, 30 % körüli nedvességtartalom szükséges, de ezt követően elegendő a 18-20 % is, mivel a faanyag lebontása során, a termőtesten és a környezetben keletkező vizet cseppekben kondenzálni és visszatartani képes. Ezzel biztosítja a további bontáshoz szükséges vízmennyiséget. A hőmérsékleti optimuma 18-20 °C körüli, ezért fűtött épületekben, a téli időszakban is károsítani tud.

Elsősorban a beépített fenyő faanyagok károsítója, de gyakran előfordul lombos fákon is. Az épületek legveszélyesebb károsítója, mert megtelepedése és elterjedése után a kiirtása nagyon nehéz. Abban az esetben, ha a megszüntetés után akár kis darab gombafonal illetve csírázásra képes spóra marad az épületben, kedvező körülmények között újra beindulhat a gomba.
Kártételével valamilyen átnedvesedés után kell számolni. Ha nem túl intenzíven szellőző helyen telepedett meg, akkor a faanyag bontása során keletkezett víz is elegendő az életfenntartásához. Nedvességben tehát önellátó.

A gomba kedvező körülmények között néhány év alatt a teljes épületet átszőheti és a beépített szerkezeti faanyagokat megtámadhatja. A károsításával a faanyag cellulózát károsítja, mellyel a fa lebomlik, a szilárdsága lecsökken illetve idővel megsemmisül. Tartószerkezeti funkciójú faépületeknél a szerkezeti stabilitás jelentősen lecsökkenhet. Faburkolatoknál (hajópadló, parketta) gyakran az érzékelhető, hogy a felület terhelés hatására minden előzmény nélkül beszakad.

A termőtestből a környezetbe, az épület helyiségébe kerülő gomba spórák az arra érzékeny személyeknél allergiás reakciókat válthatnak ki, mely hányingerben, fejfájásban illetve spóraallergia egyéb következményeiben jelentkezhet.

A károsítás megszüntetéséhez a falazatok átégetése után vegyszeres megszüntető faanyagvédelemre van szükség, melyhez a legkorszerűbb és leghatékonyabb habosítási eljárást és az ADOLIT M favédőszert alkalmazzuk.

Falazatok, födémek átégetése

Habosító berendezés és habosítás ADOLIT M favédőszer alkalmazásával

Fakárosító rovarok károsítása és megszüntetésük

Az épületek faszerkezeteiben a legtöbb bosszúságot a fakárosító rovarok okozzák. Előfordulásuk sokkal gyakoribb a fakárosító gombáknál. A frissen beépített illetve a régebbi faanyagokon is előfordulnak, a faanyag alacsony nedvességtartalma mellett is károsítanak. A leggyakoribb rovarkárosítók az alábbiak:

Házi cincér (Hylotrupes bajulus)

Házi cincér károsítás gerendán

A beépített fenyő faanyagokat károsítja rágásával, a fenyők közül is előnyben részesíti az erdeifenyőt. A károkat leginkább a rovar lárvája okozza, mely a faanyag fehérjében gazdag külső részét, a szijácsot rágja. Kifejlődéséhez átlagosan 4 – 5 évre van szükség, ez alatt nagy mennyiségű faanyagot eszik meg. Késő tavasztól kora őszig károsít. A szerkezeti faanyagok leggyakoribb és legveszélyesebb károsítója.


Közönséges kopogóbogár (Anobium punctatum)

Közönséges kopogóbogár károsítása

A beépített faanyagokat támadja meg, minden fafajra veszélyes. A gombák által előbontott faanyagban a károsítása jelentősebb. Álcái (2-3 mm) a fát teljesen keresztülfurkálják. A faanyagon a kifejlett rovarok 1-2 mm átmérőjű kirepülő nyílásai a legjellemzőbb bizonyítékai a károsítók jelenlétének. A nemzők kirepülés után a faanyagot visszafertőzik, ezért kedvező körülmények között nagyon elszaporodhatnak.


Szijácsbogár (Lyctus linearis)

Szijácsbogár károsítása faanyagon

Kiemelten a tölgy faanyagok, ezen belül a tölgy parkettákat károsítja tölgy, cser, akác és dió faanyagokban. Fő tápláléka a keményítő, amely legnagyobb mennyiségben a faanyag szijácsában található, ezért a faanyag e részét károsítja csak. A fanedvesség szempontjából a 10-12 %-os érték a működésének optimuma.


Csuklyásbogár (Botrichus capucinus)

Csuklyásbogár károsítása tölgy faanyagban

Elsősorban a beépített tölgy faanyagokat károsítja rágásával, de ritkán más lombos fafajokat is megtámad. A kb. 5 mm átmérőjű, kör keresztmetszetű menetei rágcsálékkal eltömöttek. A faanyagnak csak a szijácsát támadja, meg a gesztbe nem hatol be.  A torlábas, has felé görbült álcából kifejlődő nemző 7-15 mm nagyságú, csuklyává módosult nyakpajzsa fekete, a szárnyfedők pirosak.

A fakárosító rovarok megszüntetésére kizárólag erre kifejlesztett favédőszerekkel és módszerekkel van lehetőség. Cégünk kivitelező csapata a REMMERS megszüntető favédőszerek használatával, kenéses, illetve furatos átitatásos módszerrel végzi az épületek faanyagainak rovarmentesítését.

 

Faanyagvédelmi kivitelezési referenciák

Sopron, Balfi út 11.

Sopron, Balfi út 11.

KAPCSOLATAjánlatot szeretne vagy csak érdeklődne? Írjon most!RÓLUNKA Fadoktor Mérnöki Iroda Kft. és elődje 2000. óta faanyagvédelemmel, fűrészipari és tovább feldolgozó faipari termékek gyártásával, forgalmazásával és kiemelten játszóterek tervezésével, építésével...

Szombathely okmányiroda könnyező házigomba mentesítés

Szombathely okmányiroda könnyező házigomba mentesítés

KAPCSOLATAjánlatot szeretne vagy csak érdeklődne? Írjon most!RÓLUNKA Fadoktor Mérnöki Iroda Kft. és elődje 2000. óta faanyagvédelemmel, fűrészipari és tovább feldolgozó faipari termékek gyártásával, forgalmazásával és kiemelten játszóterek tervezésével, építésével...

Örvényesi Vízimalom Kopogóbogár mentesítés

Örvényesi Vízimalom Kopogóbogár mentesítés

KAPCSOLATAjánlatot szeretne vagy csak érdeklődne? Írjon most!RÓLUNKA Fadoktor Mérnöki Iroda Kft. és elődje 2000. óta faanyagvédelemmel, fűrészipari és tovább feldolgozó faipari termékek gyártásával, forgalmazásával és kiemelten játszóterek tervezésével, építésével...

Magyarósi Csaba házánál segítettünk

Megbízást kaptunk Csabától, hogy a ház meglévő faanyagait megvizsgáljuk.

A Szakiellenőrrel beszélgettünk

Finnországban találkoztunk a népszerű műszaki ellenőrrel, Youtuberrel 🙂

RÓLUNK

A Fadoktor Mérnöki Iroda Kft. és elődje 2000. óta faanyagvédelemmel, fűrészipari és tovább feldolgozó faipari termékek gyártásával, forgalmazásával és kiemelten játszóterek tervezésével, építésével foglalkozó családi vállalkozás.

KAPCSOLAT

9400 Sopron, Új inkubátorház

M85 gyorsforgalmi út Sopron-Kelet csomópontja mellett. Az útvonatervezéshez kattintson ide!

H-P: 09:00-17:00

Dr. Németh László, ügyvezető

Katona Bence György, főmérnök

Major Dávid, Tervezésvezető

Szemenyeiné Bőr Orsolya, asszisztens

E-mail: fadoktor@fadoktor-mi.hu
Tel.: +3699/386-838

Márton Dániel, faipari mérnök, gyakornok

E-mail: daniel.marton@fadoktor-mi.hu
Tel.: +3699/386-838

AMIT KÍNÁLUNK

Játszóterek

Faanyagvédelem

Parkberendezések

Áztatóberendezések

Telítőberendezések

Skate pályák

© FADOKTOR MÉRNÖKI IRODA KFT.  2018 | Impresszum | Adatkezelési-tájékoztatóWeboldalt készítette: Webpole